فرهنگی اجتماعی

مفهوم مشيت الهي

آفرينش بدون الگو

 انسان عملا نمي تواند بدون الگو و نمونه كاري انجام دهد؛ بر اين اساس گمان مي كنيم كه وقتي خدا چيزي را خلق مي كند بايد صورتي ازلي و ابدي وجود داشته باشد تا خدا براساس آن صورت، هر چيز ديگري را خلق كند! اما بايد بدانيم كه آفرينش خدا براساس الگوگيري از الگوي قبلي نيست.

 برحسب فرض ذهن، وقتي ما خدا را در يك طرف قرار مي دهيم و همه عالم را در طرف ديگر، ديگر چيزي نيست كه بگوييم اين الگوي آفرينش است. اگر گفته شود: صورت هايي ذهني الگوي آفرينش است! مي گوييم: اين صورت ها مخلوق اند يا خالق؟

 اگر مخلوق اند كه جزء عالم اند، و اگر مخلوق نيستند بايد عين خدا باشند وگرنه كثرت در ذات خدا لازم مي آيد و هيچ كثرتي در ذات الهي نيست. پس هيچ نمونه اي براي هيچ موجودي قبل از آفرينش الهي وجود ندارد؛ لذا حضرت زهرا سلام الله عليها مي فرمايند: «وانثاها بلا احتداء امثله ،امتثلها كونها بقدرته؛ خدا الگوگيري نكرده است از مثال هايي كه آنها را سرمشق خودش قرار دهد و براساس آن ها خلق كند؛ تنها چيزي كه در پيدايش عالم موثر بوده قدرت خداست.»



:: برچسب‌ها: مشیت الهی, الگویی آفرینش, کثرت, قدرت خدا, اراده, اسماء, قدیم, جلوه, تجسم اراده, هدایت, بدون اذن, حب الله, ,
نويسنده : علی


مورچه گمان مي‌كند خداوند مانند او دو شاخك دارد!

 پرسش :

تفكر در ذات حق تعالي تا چه اندازه لازم است؟

پاسخ :

يكي از مباني خداشناسي اسلامي، بازشناسي و تفكيك شناخت ذات خدا از شناخت اوصاف و افعال اوست. شناخت ذات الهي براي هيچ موجود ديگري، از جمله انسان، ممكن نيست. يك دليل كوتاه و روشن اين مدّعا آن است كه ذات خداوند، نامحدود و غيرمتناهي است و ديگر موجودات، همگي محدود و متناهي‌اند و ناگفته پيداست كه موجود محدود را راهي به سوي شناخت نامحدود نيست و مبناي فلسفي اين استدلال آن است كه علم و شناخت همواره مستلزم نوعي احاطة عالم بر معلوم است و از آن جا كه احاطة موجود محدود بر ذات نامحدود ممكن نيست، آگاهي موجود بر ذات نامحدود امكان ندارد؛



:: برچسب‌ها: تفکر درذات, شناخت, متناهی, غیرمتناهی, محدود, نامحدود, معلوم, اوصاف, افعال, احاطه علمی, عقل, فطرت, طبیعت, کشف وشهود, قرآن وحدیث, قیاس, پرتگاه, خطرناک, ,
نويسنده : علی


صفات هفده گانه خداوند

در آیات پایانى سوره «حشر» چه اوصافى از خداوند ذکر شده؟

در مجموع این آیات سه آیه آخر سوره «حشر» علاوه بر مسأله توحید که دو بار تکرار شده، هفده وصف از اوصاف خدا آمده است به این ترتیب:



:: برچسب‌ها: حشر, اوصاف, خداوند, رحمان, رحیم, حاکم, قدوس, سلام, مومن, حافظ, عزیز, جبار, متکبر, خالق, باری, مصور, حکیم, تسبیح, توحید, ,
نويسنده : علی


خرده لیبرال پیر

 مشاور ویژه رئیس‌جمهور مدعی شد همه ۴۹.۵ درصدی که به روحانی رای نداده‌اند، حامی بی‌قانونی و قانون‌گریزی هستند!

به گزارش جهان ، در حالی نمایندگان مجلس و رسانه‌ها بیشتر به انتقادات ترکان از مجلس پرداخته‌اند که بدترین موضع‌گیری وی را باید توهین به ۴۹.۵ درصدی دانست که به روحانی رای نداده‌اند.
 
ترکان در مصاحبه با روزنامه اصلاح‌طلب آرمان مدعی شده که ۴۹.۵ درصدی که در انتخابات اخیر به روحانی رای نداده‌اند، حامی بی‌قانونی و قانون‌گریزی و عامل پدید آمدن امثال بابک زنجانی هستند.
 


:: برچسب‌ها: مشاوررئیس جمهور, توهین لیبرال پیر, ادب, نزاکت, عقده, آرمان, روحانی, بی بصیرت, ,
نويسنده : علی


عارفی که هر شب قرآن را ختم و به امام رضا(ع) هدیه می‌کرد

کمتر کسی است که نام و آوازه این عارف و دانشمند بزرگ و سرشناس را نشنیده باشد. او فقه و تفسیر و هیأت و ریاضیات را به طّلاب علوم تدریس می کرد و در زهد و ریاضت سرآمد عصر خویش بود.

حاج شیخ حسن علی اصفهانی نخودکی در محله معروف جهان باره اصفهان که می گویند میهمان سرای سلطان سنجر بود، به دنیا آمد. او علوم مقدماتی را از پدر و معلمان دیگر فرا گرفت. پدرش او را از همان کودکی در هر سحرگاه بیدار و با نماز و دعا آشنا می کرد و از آن به بعد، تا 15 سالگی بیشتر شب ها را تا صبح بیدار می ماند و بعدش هم تا پایان عمرش هر سال ماه های رجب، شعبان، رمضان و ایام البیض را روزه بود و شب ها تا صبح بیتوته می کرد.

خواندن و نوشتن و زبان و ادبیات عرب را در اصفهان یاد گرفت و بعد از آن به مشهد آمد و یک سالی در این شهر اقامت کرد و برای تکمیل علوم به نجف مشرف شد.



:: برچسب‌ها: عارف, نخودکی, قرآن, امام رضا, شیخ حسن علی اصفهانی, نماز, پدر, سه ماه روزه, خدمت به خلق, رضای خدا, مشهد, کرامات, پیش بینی مرگ, طی الارض, غیب, ختم قرآن, چشم برزخی,
نويسنده : علی


تفسیرهای قرآنی منسوب به امام صادق (ع)

پیامبر اکرم (ص) امّی بود. مقصود از امّی بودن آنست که کتابی نمی خواند و نمی نوشت. قرآن کریم به صراحت فرموده:"ولا تخطّه بیمینک" یعنی تو آنرا بدستت نمی نوشتی. پیامبر اکرم نمی نوشت نه آنکه نمی توانست بنویسد. پیامبر اکرم کتاب نمی خواند نه آنکه نمی توانست بخواند. اگر کسی دارای علم غیب یا علم لدنّی باشد او هرچه را اراده کند خواهد فهمید، آری آنحضرت نمی خواند و نمی نوشت یعنی امّی بود. " نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت". این نیز روشن است که علم به معنای خواندن و نوشتن نیست. خواندن و نوشتن"سواد " است نه علم. روشن بینی و حکمت و بصیرت و آگاهی به حقایق اشیاء را علم گویند. چه بسیار کسانی که می خوانند و می نویسند ولی عالم نیستند. " ربّ عالم قد قتله جهلهُ" یعنی چه بسیار عالمانی که جاهل بوده و جهل، آنان را به هلاکت رسانده است.

بهرحال رسول خدا صلی الله علیه و آله به غمزه نکته آموز صد معلم بود در حالیکه نمی خواند و نمی نوشت. اگر تمام مردم مکه و مدینه مانند بوعلی سینا و فارابی و صدرالمتالهین بودند صحیح بود که گفته شود: "هو الذی بعث فی الامیین رسولاً" و اینان همه ریزه خواران سفره پیامبر اکرم (ص) هستند.

پس از رسول خدا صلی الله علیه و آله بقیه معصومین از اهل بیت علیهم السلام همه آنان قلم بدست بوده و هم خودشان می نوشتند و هم اصحاب خود را به نوشتن ترغیب می نمودند. در میان ائمه اطهار علیهم السلام شاید حضرت امام جعفر صادق علیه السلام بیش از همه آن بزرگواران کتاب نوشته باشد همانگونه که حدیث نیز بیش از بقیه بیان کرده اند.

شهید اول در مقدمه کتاب" الذکری" می گوید: "امام صادق علیه السلام چهار صد کتاب شخصاً نوشتند و اصحاب آنحضرت چهار هزار کتاب نوشته اند".

متاسفانه نه تنها کتابهای امام صادق مفقود شده و به ما نرسیده اند بلکه نام آن کتابها نیز برای ما نقل نشده است. چقدر جای تأسف است که مرحوم صدوق در " من لایحضر الفقیه" می گوید دستخط ائمه علیهم السلام نزد من موجود است، ولی بر اثر بی دقتی و اهمال، اینها از بین رفته و به ما نرسیدند. ما در اینجا چند کتابی که اینک وجود دارد و به حضرت امام صادق(ع) نسبت داده شده است را معرفی می کنیم.



:: برچسب‌ها: امام صادق, تفسیر, حکمت, شهیداول, صدوق, القمی, مصباح الشریعه, توحیدمفصل, ,
نويسنده : علی


آقای رئیس جمهور چرا بزرگنمایی می کنید؟

اززمانیکه به بهانه گزارش صد روزه رئیس جمهور وهیئت دولت در رسانه ملی حضور بسیار غلیظی پیداکردند همه ما با حساسیت وامیدوارانه گزارشها را رصد کردیم چیزی که روشن شد این بود که دست دولت خالی است وهیچ اقدام خاصی که حاکی از آینده روشن باشد صورت نگرفته است 



:: برچسب‌ها: رئیس جمهور, گزارش غیرواقع, تورم, جوسازی, تهمت بی برنامگی, شعار, فریب مردم, رکود, تعطیلی طرحا, عدم مدیریت, ایجادمشگل, ضعف, بزرکنمایی, ,
نويسنده : علی


زندگی نامه امام زمان {عج}

ولادت حضرت مهدی صاحب الزمان ( ع ) در شب جمعه ، نيمه شعبان سال 255يا 256 هجری بوده است . پس از اينکه دو قرن و اندی از هجرت پيامبر ( ص ) گذشت ، و امامت به امام دهم حضرت هادی ( ع ) و امام يازدهم حضرت عسکری ( ع ) رسيد ، کم کم در بين فرمانروايان و دستگاه حکومت جبار ، نگراني هايی پديد آمد . علت آن اخبار و احاديثی بود که در آنها نقل شده بود : از امام حسن عسکری ( ع ) فرزندی  تولد خواهد يافت که تخت و کاخ جباران و ستمگران را واژگون خواهد کرد و عدل و داد را جانشين ظلم و ستم ستمگران خواهد نمود . در احاديثی که بخصوص از پيغمبر ( ص ) رسيده بود ، اين مطلب زياد گفته شده و به گوش زمامداران رسيده بود . در اين زمان يعنی هنگام تولد حضرت مهدی ( ع ) ، معتصم عباسی  ، هشتمين خليفه عباسی ، که حکومتش از سال 218هجری آغاز شد ، سامرا ، شهر نوساخته را مرکز حکومت عباسی  قرار داد . اين انديشه - که ظهور مصلحی پايه های حکومت ستمکاران را متزلزل مي نمايد و بايد از تولد نوزادان جلوگيری کرد ، و حتی مادران بيگناه را کشت ، و يا قابله هايی را پنهانی به خانه ها فرستاد تا از زنان باردار خبر دهند - در تاريخ نظايری دارد . در زمان حضرت ابراهيم ( ع ) نمرود چنين کرد . در زمان حضرت موسی ( ع ) فرعون نيز به همين روش عمل نمود . ولی خدا نخواست . همواره ستمگران مي خواهند مشعل حق را خاموش کنند ، غافل از آنکه ، خداوند نور خود را تمام و کامل مي کند ، اگر چه کافران و ستمگران نخواهند . در مورد نوزاد مبارک قدم حضرت امام حسن عسکری ( ع ) نيز داستان تاريخ به گونه ای  شگفت انگيز و معجزه آسا تکرار شد . امام دهم بيست سال - در شهر سامرا - تحت نظر و مراقبت بود ، و سپس امام يازدهم ( ع ) نيز در آنجا زير نظر و نگهبانی حکومت به سر مي برد . " به هنگامی که ولادت ، اين اختر تابناک ، حضرت مهدی ( ع ) ، نزديک گشت ، و خطر او در نظر جباران قوت گرفت ، در صدد بر آمدند تا از پديد آمدن اين نوزاد جلوگيری کنند ، و اگر پديد آمد و بدين جهان پای  نهاد ، او را از ميان بردارند . بدين علت بود که چگونگی احوال مهدی ، دوران حمل و سپس تولد او ، همه و همه ، از مردم نهان داشته مي شد ، جز چند تن معدود از نزديکان ، يا شاگردان و اصحاب خاص امام حسن عسکری ( ع ) کسی او را نمي ديد . آنان نيز مهدی  را گاه بگاه مي ديدند ، نه هميشه و به صورت عادی " .



:: برچسب‌ها: امام زمان, زندگی نامه, ولادت, نیمه شعبان, ضرورت غیبت, صورت, سیرت, غایب, شمشیر, انتقام, غیبت صغرا, غیبت گبرا, قرآن , طول عمر, انتظار, ,
نويسنده : علی


خردورزان واقعی چه کسانی هستند؟/ چند پاسخ از امام رضا(ع)

 

 نگاهی به جایگاه عقل، خرد، عاقلان و خردورزان در کلام عالم و اندیشمند اهل بیت حضرت علی بن موسی الرضا (که درود خدا بر او باد)

گلچین خبرآنلاین از احادیث امام رضا(ع) درباره خردورزی را به نقل از دانشنامه امام رضا در ادامه می خوانید.



:: برچسب‌ها: خردورزی, عقل, حجت باطنی, تعقل برترین عبادت, بسیاراندیشیدن, عامل دوستی, مهربانی, نشانه خردورزان, خواری, گمنامی, نیکی, دلگیر, دستخیر, ,
نويسنده : علی


سکوت رسانه‌ای دولت حاکی از چیست؟

 این روزها شیوه پاسخگویی دولت‌مردان در حاشیه جلسات دولت به‌گونه‌ای شده که پس از ایجاد محدودیت‌های مکرر و متعدد، بیم آن می‌رود ارتباط مستقیم دولت راست‌گویان با اصحاب رسانه به مرور قطع شود.

 


:: برچسب‌ها: سکوت, رسانه ای, مقاله, عدم جوابدهی, دلخوری روحانی, فلاش بگ ساده, متعالی, گازانبرگ, من سرهنگ نیستم, دولت راستگویان, شعاربی عمل, مشگلات درماه عسل, گزارش صدروزه, دولت راستگویان کوه, واقعا دانستن حق مردم است,
نويسنده : علی